30 Mayıs 2013 Perşembe

TÜBİSAD Raporuna Göre Türkiye’nin Çok Sayıda Nitelikli Bilişimciye İhtiyacı Var

image 


Türkiye’de bilişim sektörü uzun bir durgunluk dönemi ardından tekrar ivmelenirken bu gelişmenin orta vadede bu sektörde yaratılan istihdama da olumlu katkı vermesi bekleniyor. Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD), geçen yıl başlattığı “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri Projesi”nin 2012 yılı sonuçlarını, kısa bir süre önce Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK)  Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in katılımı ile düzenlediği bir toplantıda kamuoyu ile paylaştı. TÜBİSAD araştırmasının sonuçlarına göre Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüklüğü 78,24 milyar TL’ye ulaştı.
Toplantıda hemen hemen tüm konuşmacılar sektörde nitelikli bilişim elemanlarına olan ihtiyacın artmakta olduğuna dikkat çekti. TÜBİSAD raporunun kamuda değerli bir referans olarak kabul edildiğini ifade eden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, yüksek öğrenimde verilen eğitimle sektörün aradığı eleman donanımı arasında bir uyumsuzluk olduğuna dikkati çekerek, “Sıkıntı, sayıları yıllık 300 bin kişiyi bulan mezunların bu sektöre yeterince kanalize olamamasıdır” ifadesini kullandı.

imageBilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, Türkiye ekonomisi ortalamasının üzerinde bir performansla büyürken, TÜBİSAD çalışmasında sektörün öncelikli meselesinin nitelikli eleman açığı olduğu ifade edildi. TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Mustafa Çağan ise 1.200 firmanın bilgileri ve önemli paydaşlarla işbirliği yaparak oluşturulan TÜBİSAD çalışması hakkında şu bilgileri verdi:

“Geçen yıl sektörün istihdamı önemli ölçüde artarak 153 bin 849 oldu. TÜBİSAD “Atılım için Bilişim” raporunda belirtildiği gibi sektörün bu hızda büyümesi durumunda 2023 yılına kadar 400 bin daha istihdam sağlaması bekleniyor. En önemli gelişme ise ihracat alanında oldu. Önceki yıla göre ihracatta yüzde 23 artış görülüyor. Bilişim sektörü ulaştığı bu büyüklük ile milyar TL ihracat yapan öncelikli sektörler arasında yerini aldı”.

Bu yıl da büyüme bekleniyor
2011 yılında 66,7 milyar TL olarak açıklanan pazarın, e-ticaret hariç 48,3 milyar TL olan büyüklüğü 2012 yılında 57,24 milyar TL olarak gerçekleşti.  21 milyar liraya ulaşan e-ticaret pazarını da buna eklediğimizde, 78.24 milyar dolarlık toplam büyüklüğe ulaşıldı. Sektörün ihracatı 1,08 milyar TL’ye ulaşırken istihdam da yaklaşık yüzde 47 oranında arttı.

imageTÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, sektördeki bu gelişmenin istihdamın artmasına ve ülke ekonomisinin büyümesine olan katkısını vurgulayarak; “Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine erişmesinde katkı sağlayacak en önemli sektörlerden bir olan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün 2011’e göre yüzde 18 büyümesi çok sevindirici bir haberdir” dedi.

Sektördeki olumlu hava ankete katılan TÜBİSAD üyelerinin yanıtlarına da yansıdı. Üyeler 2013 yılında sektörde yüzde 10 ile 12 arasında büyüme beklediklerini ve büyümede özel sektör ve kamu yatırımlarının etkili olacağını ifade etti.

Genç işsiz sorununa çözüm arayışları
Giderek yaş ortalaması yükselen Batı ülkeleri karşısında nüfusu 100 milyona yaklaşan Türkiye, 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefi ile dünyanın güçlü ekonomilerinden biri haline gelmeyi hedefliyor. Dolayısıyla yazılım sektörünün de bu hedef doğrultusunda yeni istihdam alanları ile nitelikli ve iyi yetişmiş genç işgücünü kucaklaması beklenen bir gelişme olarak görülüyor.

Türkiye’nin bu anlamda önemli bir sorunu önemli bir fırsata dönüştürme olanağı bulunuyor. Gelişmiş OECD ülkelerinde bile yüzde 12’ler seviyesinde olan genç işsiz oranı ülkemizde TÜİK verilerine göre geçen yılsonu itibarıyla 15-24 yaş arası grupta yüzde 17’yi aşmaktaydı.  Buna karşın sağlık, perakende, inşaat ve finans gibi sürekli gelişen pazarlar, gerek iş uygulamaları, gerekse online hizmetlerin gelişmesi açısından yazılım sektörüne önemli fırsatlar sunuyor.  Ayrıca son 10 yılda kamuda bilişim yatırımları dört kat artarken önümüzdeki dönemde Fatih Projesi gibi uzun soluklu projelerle sektörün yetişmiş yazılımcı ihtiyacının daha da artması bekleniyor.

Üniversite mezunlarını ekonomiye kazanmak
Uluslararası standartta bilişim sertifika hazırlık programları ile ülkemizin eğitimde lider markası Bilge Adam Bilişim Hizmetleri tarafından yapılan bir çalışma, özellikle üniversitelerin matematik, fizik ve istatistik gibi sayısal ağırlıklı bölümlerinden mezunların Türkiye’nin gereksinim duyduğu nitelikli bilişimci ordusuna kazandırılabileceğini gösteriyor.

Bilge Adam Yönetici Ortağı Cem Çevik konu hakkında şunları söyledi:

“Dünyada son 10 yıldır bilişim endüstrisi büyük bir hızda gelişirken internetin de etkisiyle yeni çözümler gündeme geliyor ve bütün kurumlar bu yeni gelişmeye ayak uydurmak zorunda olduğunu hissediyor. Bu nedenle de nitelikli bilişim elemanına karşı piyasada talep giderek artıyor. Piyasadaki nitelikli bilişimci arzı ise yeterli değil. Bilge Adam Bilişim Hizmetleri olarak hizmet verdiğimiz sayısız kurumda görüştüğümüz profesyonel yöneticiler ve CIO’lar nitelikli eleman ihtiyaçlarını çok açık bir şekilde dillendiriyorlar. Bugün şirketler, sadece temel düzeyde kod yazan kişileri değil, iş analizi yapabilen, Scrum gibi çeşitli metodolojileri bilen, PMI bilgisi olan, MVC ve WCF gibi en son teknoloji ve mimarilere hâkim çalışanların arayışı içinde… Bilge Adam olarak verdiğimiz eğitimlerle bu açığı kapatmaya ve gençlerimize ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Tüm öğrencilerimize Teknik İngilizce desteği sunuyor, onların mutlaka iki projede bulunmalarını sağlıyor ve belli bir iş pratiği ile mezun olmalarını hedefliyoruz”.









24 Mayıs 2013 Cuma

BOOTCAMP 13 ile Staj ve Eğitim Bir Arada!

Detaylı bilgi için www.bilgeadam.com/bootcamp adresini ziyaret edebilirsiniz!

Altı Adımda Ücreti Konuşmak

Herkes işverenin daha fazla para ödemek için hevesli olmasını ister. Ancak sıra iş görüşmesine geldiğinde ücretle ilgili sorularda hemen herkes kıvranır. Bunun bir nedeni, iş görüşmeleri sırasında ücret konusunun insan üzerinde baskı oluşturmasıdır. İstediğiniz ücreti elde etmek, bu konudaki sorular karşısında biraz kaçamaklı davranmanızı gerektirebilir. Sözcüklerinizi dikkatli seçin ve doğrudan soruları başka tarafa yönlendirme konusunda çekimser olmayın.
Ücret konusunun kontrolünüz altında olmasını istiyorsanız şu ipuçları, aklınızın bir kenarında bulunsun.

1. Ücret Geçmişinizi Anlamaya Çalışan Başvurulardan Uzak Durun
Yönetici işe alma konusunda uzman Diane Barowsky, iş arayanların ücret gereksinimlerini bu çabalarına açıktan açığa dahil etmemeleri gerektiğini söylüyor. ”Bir bilgiyi dışarıda bıraktığınızda bir risk aldığınız doğrudur. Ücretle ilgili bilgiyi bu talebinizde ifade etmediğiniz için başvurunuz geçersiz olabilir. Ancak kendinizi pazarlamak için kestirme bir yol kullanmış olursunuz, ayrıca bu konuda ücret skalasının ne düzeyde olduğunu da bilmiyorsunuz”.

Bunun yerine kendi deneyiminizle uyumlu ücret öngörülerinizi ve bu iş pozisyonunun mevcut piyasa rakamlarıyla karşılaştırmalı olarak ifade edebilirsiniz.

2. Şu Anda Ne İşle Meşgulsunuz?
Bu soruya son derece dikkatli yanıt verin. Becerilerinizden söz ederken, yeni işin mevcut işinizle karşılaştırılamayacağını ifade edin. Mevcut işinizin bu pozisyonda almanız gereken ücretin karşılığı olmadığını söyleyebilirsiniz. Barowsky, “Yanıtınız, şu an yaptığınız iş olmamalıdır. Yanıtınız, becerilerime ihtiyaç duyduğunuzu biliyor ve bu konuda adil bir ücret seviyesinde anlaşabileceğimize inanıyorum, olmalıdır” diyor. Böyle bir yanıt, sizin kendinize güveninizi gösterir.

Ayrıca bu düzeyde gerçekleştirilen iş görüşmesinde iki adayın söz konusu olduğu durumlara da hazırlanmalısınız. Aynı becerilere sahip olmanıza karşın çeşitli nedenlerle daha az ücret teklif edilebilir. Geçmişte ne ücret aldığınız önemli değildir. Beceri ve deneyimlerinizin yanı sıra organizasyon için neler yapabileceğiniz öne çıkan konular olacaktır.

3. Bir Rakam Söylemek
Her işverenin kafasında üzerinde oynayabileceği kendi belirlediği bir maaş skalası vardır. Bunu her zaman bilemezsiniz. Barowsky, “Bu bilgiye sahip olmadığınızı hissettiğiniz zaman kendinizi daha düşük bir rakamla değerlendirmeniz mümkündür. İşveren de buna tabii ka balıklama atlar. Daha sonra sizden daha fazla ücretler alıp benzer işleri yapan insanlarla aynı ortamda çalışmak zorunda kalabilirsiniz” diyor. Dolayısıyla ücret gereksinimlerinizi dile getirmeden önce söz konusu pozisyon için ücret skalasının ne olduğunu öğrenmeye çalışın.

Eğer söz konusu skala, istediğiniz rakamın altında kalıyorsa, XYZ’ye yakın bir rakam öngördüğünüzü söyleyeyin. XYZ’nin aldığı ücretin sizin hedeflediğinizin en az yüzde 10 ya da 20 yukarıda olmasına dikkat edin. Eğer pozisyonunuz için gerçekten az ödendiğini düşünüyorsanız, daha yukarıda bir noktayı hedefleyin.

4. Bir Rakam Telaffuz Etmeye Mecbur Edilirseniz?..
İstediğiniz rakamı gerçekçi ifade eden bir ücret aralığı söyleyebilirsiniz. Unutmayın ki, işverenler daima bu aralığın en altına bakarlar, dolayısıyla en alt seviyede alacağınız ücreti mümkün olduğu kadar yüksek söyleyin. Eğer 5 bin TL maaş alıyorsanız, alt sınırı 6 bin TL olarak belirleyebilirsiniz. 

5. Görüşmeye Bazı Araştırmalar Yaparak Hazırlanın
Kendi alanınızda çalışan diğer insanları araştırın. Profesyonel organizasyonlarla ilişki kurun ve yıllık ücret araştırmalarını gözden geçirin. Profesyonel yayınları okuyun. İnternetteki şi topluluklarını ve kendi iş networkünüzü gözden geçirip diğer insanların durumunu araştırın.

6. Bordronuzu Görmek İsterler mi?
Eğer bir işveren sizin eski işvereninizle ilişkiye geçmek isterse bu vesileyle ücretinizi de öğrenebilir.  Bu nedenle iki kere düşünün: Gerçekten sizi tehdit eden biriyle çalışmak istiyor musunuz? Barowsky, “Eğer görüşme süresince size şık görünmek ya da sizi etkilemek için çok fazla üzerinize geliyorlarsa daha sonra orada çalışmaya başladığınızda size nasıl davranacaklarını düşünün” diyor.

Sonuç olarak konu sadece iyi bir ücret almak değil aynı zamanda saygı da görmektir. İşte, çalışan ve işveren arasındaki saygı ancak karşılıklı olursa ödüllerini de beraberinde getirir.

Kaynak: Monster - http://goo.gl/NlhjT

Belki Karar Vermek Zorunda Kalabilirsiniz: Havalı Ünvan mı, Sevdiğiniz İş mi?..

Eğer bilişim alanında bir kariyere başlamak veya kariyerinizi geliştirmek istiyorsanız, herkesin yaptığı bir hatadan kaçınmanızı tavsiye ederiz. İlgilendiğiniz işlerin ünvanlarından çok dikkatinizi, kariyerinizin gelişiminde önemli rol oynayan ve işin özüyle ilgili diğer ayrıntılara yöneltmeniz daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır.

IT işinde birçok adayın ilanlarda kullanılan “kıdemli” gibi sıfatlardan veya caydırıcı “yardımcı” ya da “asistan” sözcüklerinden gözü korkmuştur. Bunun sizle kişisel bir ilgisi yoktur ve siz bu sıfatlardan daha iyisini hak ediyorsunuz.

İlanlarda yer alan bazı ifadeler, işin durumu hakkında size daha farklı bilgiler verebilir:


Şirket Ölçeği
Büyük şirketler, cazip işleri duyurma konusunda ağzı sıkı davranabilir, zira bu tür firmaların işe alma ve insan kaynakları politikaları, özellikle bu gibi konularda çok sıkı kurallara bağlanmıştır. Bu nedenle siyah ve koca harflerle yazılmış ilan duyurularının üzerinde fazla durmayın (büyük olasılıkla ilgilendiğiniz bu alanla ilişkisiz biri tarafından oluşturulmuş bir ilan olacaktır)

Küçük bir şirket için verilmiş olan “Kıdemli Veritabanı Yöneticisi” ilanı etkili bir ünvan sergiliyor olabilir. Ancak becerilerinizi gösterme, teknoloji ve takım oyunu yetkinlikleri kazanma itibarıyla çokuluslu bir firmada “Veritabanı Uzmanı” olmak sizin için belki de çok daha uygun bir iştir.
Büyük firmalar cazibeli ünvanlar sunmayabilir ancak önemli kariyer fırsatları ve çok daha iyi şartlarda ödeme avantajlarıyla yaşamınızı değiştirebilirler.

Öte yandan küçük şirketlerin de eğer uygun bir şekilde öğrenmeye çalışırsanız gerçekten istediğiniz ünvanları size verebileceklerini görebilirsiniz. İstemeden bir şey elde edemezsiniz.

Farklı Sektörler Farklı Deneyimler
Bilişim sektöründe iş bulmak için ciddi çaba harcıyorsanız sektörü de gayet iyi bildiğiniz düşünülebilir. Yetenekli bir IT profesyoneli olarak sahip olduğunuz becerileri gerektiğinde farklı alanlarda kullanabilirsiniz.

Bilişimle ilişkili alanda çalışan herhangi bir şirket (bu, bir yazılımevi veya bir internet servis sağlayıcı olabilir) sizin için de farklı bir esin kaynağı olabilir. Kartvizitinizde ne yazdığını pek fazla önemsemeden ilgilerinize ve yaklaşımlarınıza en iyi şekilde karşılık veren bir alanda çalışmayı düşünebilirsiniz.

Platform
Her şey teknolojiyle ilgilidir. Ne tür bir altyapıdan söz ettiklerini anlamak için iş ilanında ifade edilen iş profilini dikkatlice okuyun. Ünvanın tanımı, mesainizin önemli bölümünü Windows kullanıcıların problemlerini çözmekle geçireceğinizi söyleyebilir. Ancak siz de tam tersine geniş ölçekli sunucuları bulut ortamına taşımak gibi işlerle ilgileniyorsanız, işin ünvanından çok bu ayrıntının sizin için anlamı daha önemlidir.

İş profiline bakarken şu basit soruyu kendinize sorun: Bu iş beni heyecanlandırıyor mu? Unutmayın ki, iş için çaba göstereceksiniz, ünvanı taşımak için değil!..

İlgi Alanlarınız ve Deneyimleriniz
Her IT iş adayı belli bir beceri kümesine sahiptir, bu nedenle yapılan iş görüşmeleri de bu özgül ilgi alanları ve deneyimler çevresinde gelişir. Aday olarak sorumluluğunuz bi bilgiyi görüşme yapan kişilere aktarmak ve onların mümkün olduğu kadar yetkinlikleriniz hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

Sonunda ünvanı ne olursa olsun beklentilerinizle tam uyumlu bir işe karar vermek durumundasınız. Şık bir ünvan ancak buna karşılık sevilmeyen bir iş, söz konusu havalı ünvanın zamanla parlaklığını yitirmesine yol açabilir.

Kaynak: Monster - http://goo.gl/ZREA2
 

21 Mayıs 2013 Salı

Bilişimde Kariyer Yapmak İstiyorum Ama...


Teknolojiye ilgi duyuyorsunuz. Ancak meslek edinmek için nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz. Artık kolayı var...


Türkiye'de bilişim eğitimlerinin lider markası Bilge Adam, özel bir eğitim programı ile teknoloji kariyerinizi planlıyor... 
Daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız. 

Bilge Adam Kariyer Kartı

Daha fazla bilgi için: 444 33 30

Bilge Adam uzmanları size yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyacaktır.