Her geçen gün daha fazla sayıda şirket, kendisi için uygun çalışan profillerine erişmek için sosyal medya platformlarını araştırıyor. Bu alanda ünlü kariyer sitelerinden biri olan CareerBuilder için bir araştırma gerçekleştiren Harris Interactive, yaptığı çalışmada beş şirketten ikisinin İK çalışmalarını sosyal medya üzerinden de gerçekleştirdiğini ortaya koydu. Geçen yıla göre uygun adaylara erişmek için sosyal medyayı kullanan şirket sayısında geçen yıla göre yüzde 37'lik bir artış söz konusu.
Bu şirketlerin yüzde 43'ü sosyal medyayı bir adayı elemek için kullandıkları kriterlerin altını doldurmakta kullandıklarını açıkladılar. Madalyonun öteki tarafında ise araştırmaya yanıt veren şirketlerin yüzde 19'u sosyal medyayı aday tercihlerinde dikkatten kaçan ancak onlar için önemli olan bilgilere ulaşmak için kullandıklarını ifade ediyorlar.
CareerBuilder araştırması, bu yıl 2 bin 100 inkan kaynakları profesyoneli ve yöneticisi ile gerçekleştirildi. Bu araştırmaya İK profesyonellerinin verdikleri yanıtlar doğrultusunda sosyal medyada İK yöneticilerinin çalışanlar hakkında dikkate aldığı konular da belirginlik kazandı.
İşte bu araştırma bulgularına göre adayların sosyal medyada yapması veya kaçınması gereken beş konu:
Yapmanız gerekenler
1. Sosyal medya profilinizde profesyonel bir görüntünüz ve duruşunuz olsun (Araştırmaya yanıt verenlerin yüzde 57'si adayların sosyal medyadaki profesyonelliklerine önem verdiklerini belirtmiş.)
2. Çok yönlü ve geniş ilgi alanlarınız seçimlerde dikkate alınıyor (% 50)
3. Daha çok profesyonel niteliklerinizi ifade eden gönderileri paylaşmalısınız (% 49)
4. Zeka pırıltısı göstermek ve yaratıcı olmak tercih sebebi (% 46)
5. İyi iletişim becerilerine sahip olmak (% 43)
Kaçınmanız gerekenler
1. Kışkırtıcı ve uygunsuz resimler ile içerikler paylaşmak (Araştırmaya yanıt veren İK profesyonellerinin yüzde 50'si sırf bu tür paylaşımları yaptıkları için bazı adayları reddetmek zorunda kaldıkların ıfade ediyor)
2. Alkol ya da uyuşturucu kullanımını gösteren gönderiler ya da fotoğraflar paylaşmak (% 48)
3. Önceki işvereni hakkında ileri geri konuşmak (% 33)
4. Herhangi bir tür üzerine ayrımcılık ifade eden paylaşımlarda bulunmak (% 28)
5. Mesleki nitelikleriniz hakkında yalan beyanda bulunduğunuzun anlaşılması (% 24)
CareerBuilder tüm çalışan adaylarına zaman zaman kendileri hakkında web'de ve sosyal medya platformlarında bir arama yaparak kendileri hakkındaki olumsuz girdileri gözden geçirmelerini tavsiye ediyor. Çünkü İK profesyonelleri de hakkınızda benzer şeyleri yapıyor.
Kaynak: http://goo.gl/NqJiZ